Loading...

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: GoMalaysian
Tajuk: Sigh…what more to say?


Saya pernah memberitahu Nik Nazmi, iaitu setiausaha politik kepada Menteri Besar, tentang masalah Badrul pada pertengahan 2008 lagi. Saya kata mungkin kita akan 'kehilangannya'. Dan sebenarnya kami memang kehilangannya beberapa hari selepas pilihan raya umum 8 Mac 2008.....


Apa Yang Harus Dikatakan Lagi?

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Buat pertama kali saya berjumpa dengan Badrul Hisham Abdullah adalah pada Februari 2008. Saya berjumpa dengannya kerana jemputan daripada Ronnie Liu. Ronnie Liu akan bertanding di DUN Pandamaran yang berada dibawah Kawasan Parlimen Port Kelang, manakala Badrul Hisham Abdullah juga bertanding di DUN Port Kelang yang bersebelahan dengan Pandamaran yang juga berada dibawah Kawasan Parlimen Port Kelang. Maka untuk memastikan Charles Santiago memenangi Kawasan Parlimen Port Kelang, kemenangan Ronnie Lie dan Badrul Hisham Abdullah adalah sangat penting.

Saya tidak risau dengan DUN Pandamaran kerana Ronnie telah berkerja kuat dan menghabiskan banyak masa untuk membina kubunya disana. Kami percaya Ronnie boleh memenangi kawasan itu tanpa sebarang masalah. Tapi Port Kelang merupakan perkara lain, adalah menjadi satu tugas yang susah untuk memenangi kawasan itu.

Pertama, siapa yang kenal Badrul Hisham Abdullah. Kedua, kawasan tersebut merupakan kubu kuat Barisan Nasional kerana penduduk Melayu dari Kampung Raja Uda telah mengundi UMNO sejak dari Merdeka lagi. Penduduk Kampung Raja Uda tidak pernah mengundi pembangkang dan Badrul Hisham Abdullah tidak mungkin akan memenangi kawasan itu melainkan penduduk kampung itu mengundinya.

Untuk memastikan kememangan Badrul Hisham Abdullah, Ronnie telah berkempen untuknya dan meminta saya supaya berjumpa dengan penduduk Kampung Raja Uda. Untuk memastikan kememangan Badrul Hisham Abdullah, kita harus mendapat undi Melayu dari Kampung Raja Uda kata Ronnie. Undi orang Cina dan India bukan masalah besar. Sekiranya kita tidak mendapat undi dari kalangan orang Melayu kerana orang Melayu merupakan majoriti disana, walaupun kita mendapat 100% sokongan daripada orang Cina dan India, itu tidak menolong. Bahkan kita tidak mungkin memenangi 100% undi daripada orang Cina dan India.

Ronnie telah mengadakan ceramah untuk saya di Kampung Raja Uda. Mesej saya kepada pengundi Melayu di Kampung Raka Uda adalah ringkas dan tepat pada mesej. Hujan lebat pada hari itu dan kesemua pengundi Melayu basah kuyup kerana hujan. Jadi adalah lebih baik saya berceramah tepat kepada mesej supaya mereka tidak perlu bermandikan hujan.

Pembangkang tidak pernah menang undi dari Melayu di Kampung Raja Uda sejak Merdeka lagi, saya kata. Melayu selalu mengundi parti pemerintah. Ini adalah kali pertama saya meminta pengundi Melayu untuk mengundi pembangkang, saya kata. Kampung ini, Kampung Raja Uda dinamakan sempena dengan nama Datuk saya iaitu Raja Tun Uda. Saya selalu bersinggah disini semasa Hari Raya pada waktu saya masih kecil lagi kerana saudara mara saya tinggal disini walaupun banyak yang telah berhijrah keluar dari sini.

Sekiranya pengundi Melayu disini masih memilih parti pemerintah dan bukannya pembangkang, saya mahu mereka supaya menukar nama Datuk saya dari nama kampung ini. Sebut saja apa nama janji bukan Kampung Raja Uda. Sekiranya parti pemerintah menang lagi di kawasan Kampung Raja Uda maka saya bersumpah saya tidak akan pijak lagi ke tanah kampung ini.

[ADS] Earn $$$ From Your Website With Adbrite!!!
[ADS] Earn $$$ From Twitter & FaceBook!

Ketika pada hari mengundi, Badrul Hisham Abdullah telah memenangi kerusi Port Kelang, buat pertama kali dalam sejarah, Kampung Raja Uda telah memilih pembangkang. Tetapi semasa pengumuman kememangan calon, Badrul Hisham Abdullah tidak kelihatan. Mereka bergegas ke rumahnya untuk memastikan sama ada dia berada di rumahnya atau tidak. Mereka mengetuk pintunya tapi nampaknya tidak sebarang balasan dari dalam. Mereka mengetuk lagi pintu lalu Badrul Hisham Abdullah yang kelihatan baru bangun dari tidur datang ke mereka. Dia tidur. Semasa pengiraan undi dibuat dia tidur di rumahnya pula.

Badrul nampaknya masih tidak sedar diri. Kamu menang, mereka memberitahunya. Cepat menukar pakaian dan pergi ke pusat kira undi sekarang. Mereka memerlukan anda untuk diisytiharkan anda sebagai pemenang.

Badrul diam. Cepat, tukar pakaian. Kamu menang. Kamu perlu pergi ke tempat kira undi sekarang.

Saya memang? Badrul tak percaya dengan apa yang dia dengar.

Ya, kamu menang, cepat, ikut kami. Anda perlu berada di sana.

Tanda-tanda yang aneh dengan orang ini jelas terbukti pada hari pencalonan lagi dan Ronnie telah memberitahu saya dia agak risau dengan orang ini. Dia pergi ke pusat penamaan calon tanpa membawa wang jadi tidak mungkin untuknya membayar deposit. Maka mereka telah bergegas untuk mengumpulkan wang untuknya supaya dia dapat dicalonkan.

Setelah Badrul telah dilantik sebagai ADUN, dia menghilangkan diri. Daripada menghabiskan masa bersama dengan ADUN dan MP Pakatan Rakyat, dia lebih suka untuk menghabiskan masa makan malamnya dengan oranh-orang UMNO dan menjauhkan diri dari kawannya di Pakatan Rakyat.

Saya pernah memberitahu Nik Nazmi, iaitu setiausaha politik kepada Menteri Besar, tentang masalah Badrul pada pertengahan 2008 lagi. Saya kata mungkin kita akan 'kehilangannya'. Dan sebenarnya kami memang kehilangannya beberapa hari selepas pilihan raya umum 8 Mac 2008.

Nik Nazmi mengatakan kepada saya bahawa mereka menyedari masalah ini. Tapi tiada apapun usaha dilakukan dan sekarang masalah telah datang kembali ke PKR dan Pakatan Rakyat.

Itu adalah kisah Abdullah Badrul Hisham, calon PKR untuk kerusi DUN Port Kelang dimana pada hari penamaan calon, dia tidak membawa wang untuk membayar depositnya, dan pulang ke rumahnya dan tidur sementara pengiraan undian sedang berjalan lancar, dan yang nyaris 'menyertai' UMNO beberapa hari selepas beliau memenangi pilihanraya.

Ketika pertama kali kami bertemu dengan Badrul, isteri saya kata, oh Tuhan, PKR tidak mempunyai calon lain untuk dipilih? Secara jujur, isteri saya kata, bahkan aku tidak akan memilih dia. Bagaimana pula kita mengharapkan masyarakat setempat untuk memilih dia?

[ADS] Terima Email Dan Dapatkan $$$ Setiap Kali Membacanya !!!
[ADS] Malaysia Online Contest, Promotion & Earning Blog!!!

Saya rasa anda mungkin calon yang jauh lebih baik jika dibandingkan dengan Badrul, aku memberitahu isteri saya.

Itu sangat menghina, jawab isteri saya. Kenapa anda membandingkan saya dengannya? Bahkan saya tidak percaya padanya walaupun untuk memotong rumput, apatah lagi meminta dia menjadi Wakil Rakyat saya.

Ya, itu adalah pendapat isteri saya. Dan Ronnie mengatakan kepada saya pada bulan March 2008 yang kita akan menghadapi sedikit masalah dengan Badrul. Kami percaya dia sudah melompat lebih daripada setahun yang lalu. Apa yang kami terkejut ialah hal ini telah mengambil masa yang begitu lama untuk terjadi. Dan apa yang paling mengejut ialah kenapa PKR tidak mengambil sebarang tindakan walaupun mengetahui semua ini?

Itu adalah kisah PKR. Dan ada banyak lagi orang-orang seperti Badrul Hisham Abdullah yang bersembunyi di PKR. Aku hanya bertanya-tanya bila akan terjadinya lagi perkara seperti kes Badrul.

PKR mula dilihat sebagai parti gurauan. Tetapi gurauan ini tidak melucukan. Kami telah berkempen dan meminta para pengundi supaya mempercayai kami untuk mengundi pembangkang. Saya juga turun ke padang secara peribadi untuk merayu para pengundi untuk mempercayai saya dan mengundi pembangkang. Adakah kita telah merosakkan kepercayaan itu? Adakah pengundi masih akan percaya pada saya lagi?

Itu yang saya hendak menyampaikan, itu adalah tragedi terbesar buat kita semua.

Original Post: http://mt.m2day.org/2008/content/view/28192/84/

You can copy my articles but please link it back to my blog. Thanks ;)
Share this page with your friends? Tweet it or share it...! ;)

Submit your articles? Want to become one of the translators? or even sponsor me? please email to gomalaysian@gmail.com

http://www.emailcashpro.com


Sponsor Links


3 comments

 1. Anonymous // October 31, 2009 at 3:21 PM  

  Kampong Raja Uda di bawah Pandamaran N47 Ronnie Liu dan Badrul Hisham N46 Pelabuhan Kelang. RPK datang ke Kuil China di Pelabuhan Kelang berkempen untuk Badrul Hisham. Saya ada di sana.Penngundi Kampong Raja Uda mengundi untuk DUN Pandamaran. Sila check dengan SPR atau Ronnie Liu sendiri. BN (MCA)menang di Kampong Raja Uda tetapi undi China, terutama nya di Pandamaran mengatasi keseluruhan dan DAP Ronnie Liu menang. Pandamaran ada lah bekas penempatan kaum China. Pertama kali dalam sejarah Kampong Datok RPK jatuh ke tangan Pembangkang dan hasil nya?? Jemput datang ke Kampong Raja Uda untuk bertanya khabar. Apa dah jadi dengan KRU terutama Masjid nya.
  Secara kebetulan, Badrul Hisham tinggal di Kampong Raja Uda dan anak jati Kampong Raja Uda, tetapi Kampong Raja Uda tidak mengundi di DUN beliau. Sila suruh RPK betulkan kesilapan.

 2. Malaysian // October 31, 2009 at 11:20 PM  

  Terima Kasih Anon,

  Maklumat ini boleh disampaikan kepada Raja Petra @ Malaysia Today website!

 3. Anonymous // November 1, 2009 at 6:34 PM  

  Bahasa Malaysia :

  Syarikat Internasional K dengan kerjasama Parti MacroChan akan menganjurkan satu kempen jomheboh mengenai isu hangat dalam negara di sini malam ini.
  Pengacara yang dijangkakan hadir adalah, mr.stanza, ah long, mr.oompa-loompa dan beberapa pimpinan tertinggi Edwin San juan tersebut.
  Antara program objektif kali ini adalah mengenai isu identity dan pencarian makna malaysia


  Kempen Program ini adalah yang pertama sepertinya di Malaysia. Jangan lepaskan peluang anda untuk menjadi mangsa! terutamanya dikalangan muda-mudi yang dilahirkan selepas kemerdekaan

  - Program ini adalah 100% PERCUMA
  - Anda hanya perlu mendaftar sebagai ahli secara PERCUMA!
  - 100% tiada risiko kerana anda tidak memerlukan modal!


  antara jadual kemuncak dalam kempen ini adalah

  10:00 pagi : ucapan pertahankan Hak Melayu

  11:00 pagi : pengenalan ciri-ciri pertahanan hak istimewa ini

  11:30 pagi : penggunaan keris yang bertauliah keatas kaum Cina dan India

  12:00 petang : acara lumba lari 100 meter sambil menendang burit kaum cina dan india

  12:30 petang : upacara pengorbanan anak gadis dara kaum cina dan india kepada tuhan

  1:00 petang : jamuan teh dan makan tengahari

  2:00 petang : menyanyi lagu Rasa Sayang Bumiputera

  2:10 petang : persembahan pentas kuasa-kuasa Melayu menangani jajahan cina dan india

  2:45 petang : mempelajari kaedah mengeluarkan darah kaum cina dan india

  3:00 petang : lelong daging kaum cina dan india

  5:00 petang : majlis tamat
  Percuma Hadiah-hadiah Menarik!

  - menjana pendapatan rasuah
  - membendung peningkatan kos sara hidup
  - 500ml minyak jampi hak melayu
  - tangkal semangat hak melayu
  - diskaun kupon untuk restaurant ala melayu
  - kupon rawatan percuma oleh bomoh
  - keris bersalut emas untuk pertahanan
  - dan banyak lagi!
  Semua dijemput datang! untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

  Jabatan hak istimewa
  Jalan Dataran Merdeka
  512345, Kuala Lumpur
  Malaysia

  Tel : 03-000123456
  Laman Web : www.lowyatkopitiam.blogspot.com
  English :

  Internasional K Corporation and Party MacroChan will organize a jomheboh campaign about latest issues in this country tonight. Expected host and appearing guest will be mr. stanza, ah long, mr.oompa-loompa
  and few high ranked leaders of Edwin San juan. The main objective of thi campaign is about identity search and meaning of malaysia. This is the first campaign ever held in Malaysia. Dont miss the opportunity to
  become victims! Especially among the young people and new generation that were born after Independence.

  - This campaign in 100% Free
  - Participants only need to register as member for Free!
  - 100% Risk Free because you do not need a capital!


  the highlights events of the campaign would be the following :

  10:00 am : Speech of Malay's special right

  11:00 am : characteristic of this special right

  11:30 am : Certified usage of keris towards Chinese and Indian

  12:00 pm : 100 meter sprint race while kicking the butt of chinese and indian

  12:30 pm : chinese and indian's virgin girl sacrifice ceremony to god

  1:00 pm : lunch and tea break

  2:00 pm : singing "Rasa Sayang Bumiputera" song

  2:10 pm : stage performance about Powers of Malays defeating the conquer of chinese and indian

  2:45 pm : learning the method to extract blood from chinese and indian

  3:00 pm : chinese and indian's meat Auction

  5:00 pm : The End  Free and Interesting Gift!

  - generate income of corruption
  - cope with high living cost
  - 500ml of hak melayu portion
  - hak melayu spirit talisman
  - discount voucher of malay restaurant
  - free treament voucher from malay's shaman
  - gold plated keris for defence
  - and many more!


  Everyone's invited! for further information please contact :


  Department of special right
  Jalan Dataran Merdeka
  512345, Kuala Lumpur
  Malaysia

  Tel : 03-000123456
  Website : www.lowyatkopitiam.blogspot.com

Recent Posts