Loading...

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: GoMalaysian
Tajuk: Ok, Sekarang Sejarah Versi Saya (Okay, now my version of history)
Jadi, kepada Dr Mahathir, itu yang berlaku sebenarnya. UMNO adalah salah satu alat yang membelah belahkan Melayu. Dan, lebih buruk lagi, UMNO memecahbelahkan Melayu untuk menjaga kepentingan Inggeris dan menjadi "anjing lari" Inggeris.....


NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

Melayu berpecah: Mahathir salahkan PAS, PKR

Oleh Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, Jan 28 — Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) menuding jari ke arah PAS dan PKR — dua komponen Pakatan Rakyat dengan mendakwa kedua-dua parti berkenaan telah memecahbelahkan masyarakat hanya kerana kuasa.

Malah bekas perdana menteri itu juga berkata PAS dan PKR sebagai kumpulan serpihan daripada Umno yang bertanggungjawab kepada kerja-kerja menjejaskan perpaduan di kalangan orang Melayu.

Ketika bercakap pada majlis “Bicara Perdana” di Perpustakaan Negara di sini, Dr Mahathir berkata adalah satu fakta sejarah Umno merupakan parti politik pertama yang bersatu dan melawan British untuk mempertahankan hak orang Melayu.

Disebabkan kerana perpaduan orang Melayu dalam menyokong Umno menyebabkan British keluar dari Tanah Melayu dan menggugurkan rancangan mereka untuk menubuhkan Malayan Union selepas Perang Dunia Kedua.

Menurut beliau golongan ulama yang keluar dari Umno pada 1950an telah menubuhkan PAS.

Ini disebabkan oleh perasaan tidak puas hati apabila tidak diberikan jawatan dalam dewan perundangan negeri dan persekutuan, kata Dr Mahathir.

“PAS, sejak dari awal lagi merupakan golongan ulama dari Umno. Mereka kecewa kerana tidak dipilih menduduki dewan perundangan persekutuan dan dewan undangan negeri... ramai pemimpin Melayu yang fasih dalam bahasa Inggeris dan berpendidikan dipilih dan mereka tidak gembira dengan perkembangan ini.

“Jika anda dipilih, anda akan menjdi YB, dan anda akan dibayar RM300,” kata beliau.

Jelas beliau, golongan ulama ini kemudian menubuhkan sebuah parti itu agar mereka juga boleh bertanding.

“Perpecahan di kalangan orang Melayu wujud kerana mereka mahukan jawatan. Itu masanya bila PAS ditubuhkan,” katanya.

“Kemudian perkara yang sama berlaku dengan Keadilan, dalam juga pada parti Semangat 46 yang telah dibubarkan... semua ini adalah kumpulan serpihan Umno,” katanya.

Dr Mahathir juga mempertahankan kontrak sosial, perjanjian tidak bertulis antara orang Melayu dan bukan Melayu ketika kemerdekaan, dengan menekankan bahawa tanpa perjanjian sedemikian Malaysia tidak mungkin ditubuhkan.

“Jika tiada kontrak sosial, terma dan syarat membenarkan kewarganegaraan bagi bukan Melayu kemungkinan tidak wujud. Kira-kira sejuta rakyat asing diberikan kewarganegaraan ketika itu,” katanya.

********************************************************************************************Mustapha Hussain: Malay Nationalism Before UMNO
(Mustapha Hussain: Negarawan Melayu Sebelum UMNO)

Sejarah Mustapha Hussain, 1910-1957

KMM: Kesatuan Melayu Muda (1938)

Dr Burhanuddin Al Helmi

Dr Burhanuddin, satu nama Melayu yang berfahaman haluan kiri, beliau bukan ahli KMM. KMM hanya menghubunginya selepas seminggu kejatuhan Singapura. Ibrahim Yaakub dan saya telah mewawancarainya sebelum Kerajaan Jepun telah menhupahnya sebagai penasihat dalam hal-hal orang Melayu dan agama. Dr Burhanuddin menerima jawatannya itu. Dia menolak, maka KMM akan membawa Ustaz Abu Bakar Al-Baqir, pengasas lembaga keagamaan, Madrasah Maahad Il Ihyd Assharif di Gunung Semanggul, Perak.

Dr Burhanuddin bekerja di Singapura, tetapi ketika Pemerintah Jepun di Sumatera dan Malaya bergabung, dan Pusatnya berpindah ke Taiping, Perak, maka Dr Burhanuddin juga berpindah. Kita harus memuji Haniff bin Sulaiman, seorang ahli KMM Taiping untuk memperkenalkan Dr Burhanuddin kepada orang awam di Perak melalui perbincangan dan khatbah keagamaan. Hal ini membolehkan Parti Nasionalis Melayu (MNP), penerus KMM, untuk mendapatkan kubu kuat di Perak, ketika Dr Burhanuddin menubuhkannya pada 1945.

Dr Burhanuddin adalah seorang tokoh agama yang luar biasa, yang telah menggabungkan logik ilmu pengetahuan sains dan Islam. Sebelum Perang Dunia II, beliau adalah seorang guru di Singapura dan terlibat dalam politik dari jauh. Beliau telah menulis banyak surat bantah tentang kedudukan Israel di Palestin, dan pernah ditangkap dan ditahan di Balai Polis. Walaupun beliau bukan ahli KMM, beliau sangat terpengaruh dengannya.

Ahmad Boestamam

Menurut kenyataan yang diberikan kepada saya bertarikh 12 November 1975, Ahmad Boestamam, satu lagi nama syohor Melayu yang berhaluankan kiri, menyertai KMM sebelum pencerobohan Jepun. Beliau mengambil alih jawatan Penolong Setiausaha daripada Abdullah Kamil, yang telah meninggalkan Kuala Lumpur. Boestamam menyatakan bahawa walaupun beliau adalah seorang editor daily Majlis, yang dipimpin oleh Ibrahim Yaakub di Kuala Lumpur, beliau tidak pernah dijemput oleh Ibrahim Yaakub untuk menyertai KMM, walaupun dua editor lain (Abdul Samad Ahmad dan Mohamad Salehuddin) telah menyertainya.

Senarai Nama Ahli KMM Yang Saya Tahu

Kuala Lumpur

Abdul Samad bin Ahmad, Majlis, Kuala Lumpur

Mohamad Salehuddin, Majlis, Kuala Lumpur

Ahmad Boestamam @ Abdullah Thani, Majlis, Kuala Lumpur

Mohd. Yassin bin Salleh, Bahasa Melayu guru, Kuala Lumpur

Hamzah bin Alang, usahawan, Kampung Baru, Selangor

Abdul Rahman Tambi, juru tulis, Kampung Baru, Selangor

Mustaffa Yunus, tukang cukur, Kajang Selangor

Saidi Hashim, pemilik kedai buku, Kajang, Selangor

Ahmad, Pejabat Pertanian, Cheras, Selangor

Hashim bin Mat Dali, Pucung, Selangor

Ahmad bin Mohd. Amin, Pejabat Pertanian, Selangor

Johar bin Kerong, Jabatan Pertanian, Selangor

Rais bin Abdul Karim, Jabatan Pertanian, Selangor

Abdul Rauf, Jabatan Pertanian Selangor,

Hamzah Sanusi, Kuala Selangor

Perak

Tuan Haji Ariffin, Kuala Kangsar

Zainal Abidin bin Kassim, mahasiswa Sekolah Teknik, Kuala Lumpur (anak dari 'Rich Man Kassim' melalui Tapah Road)

Mohd. Nor bin Abdul Shukur, Ipoh

Mohd. Mustaffa bin Ali @ Majid, Ipoh

Aminuddin, Ipoh

Isa bin Sulaiman, Agricutural lulusan Sekolah dan guru Bahasa Melayu, Perak

Pak Cik Ahmad, bekerja sendiri, Taiping

Haniff bin Sulaiman, ejen insurans, Taiping

Mohd. Judin, Jabatan Pertanian, Kuala Kangsar

Junid Mahmud, bahasa melayu guru sekolah, Tapah Road

Tuan Haji Mohd. Yusuf, Batu Gajah

Ahmad Shafik, Gunung Semanggul

Che Abdullah Abdullah Dat atau CD, inggris Sekolah Clifford, Kuala Kangsar (ahli KMM termuda di 17)

Abdul Rahman Rahim

Mohd. Hanafiah Abdul Rahman

Pahang

Mohammad bin Baginda Besar, petani, Bentong

Yahaya bin Hussain, Jabatan Pertanian (kakakku)

The Kamarulzaman bin, Jabatan Pertanian, Bentong

Negeri Sembilan

Jaafar Sidek

Haji Achih bin Mas'ud

Thaharuddin Ahmad

Zubir Salam

Pulau Pinang

Putih Badri bin Chek Mat, Al Mashoor guru

Abu Bakar Mohd Noor, Kelawai

Ustaz Abdul Majid

Kedah

Mohammad Ariff

Melaka

Mohd. Isa Mahmud

Ibrahim Endut

Abdul Hamid Abdul

Terengganu

Abdul Majid bin Haji Mohammad

Ibrahim Tahir

Wan Daud Ahmad (Datuk)

Johor

Haji Abdul Hamid Fadzil Tahir

Ilias Karim

Musa, Pejabat Pertanian, Muar

Kelantan

Abdul Kadir Adabi, penulis

Ibrahim Mustaffa, wartawan

Endnotes Untuk Bab 18

Polis Inggeris J. Birch, yang pernah bertugas di Bagan Serai, Perak dihantar untuk menangkap saya di Taiping, tetapi tentera Jepun telah memaksa Birch untuk berundur. Dia menghala ke Teluk Anson (sekarang Teluk Intan), berharap untuk menangkap Raja Yahaya, seorang Pegawai Polis yang tidak menjalankan tugas tanpa izin, tapi Birch tidak berjaya kerana telah berada di haluan tentera Jepun. Dia dibunuh.

Diterjemahkan oleh Insun Mustapha

Edit oleh Jomo K. S.

********************************************************************************************

Ok, anda telahpun membaca kuliah tentang sejarah oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, dimana saya telah memaparkan di atas. Sekarang, bandingkan sejarah versi Dr Mahathir dengan sejarah saya. Dan, untuk menyokong versi saya, saya telah memaparkan sedikit daripada buku Mustapha Hussain, Malay Nationalism Before Umno (Semangat Kenegaraan Melayu Sebelum UMNO).

Sekiranya anda membaca seluruh isi kandungan buku (yang saya ada), anda akan mendapati bahawa orang-orang Melayu telah bersatu untuk memperjuangkan kemerdekaan daripada British sebelum Perang Dunia Kedua dan sebelum UMNO lahir pada tahun 1946.

Kemudian, Inggeris 'menubuhkan' UMNO. Saya pernah menulis mengenainya, sekitar sepuluh tahun yang lalu, yang telah diterbitkan di Harakah, ketika saya mewawancarai seorang 'anak lelaki tua' dari MCKK, Datuk Andika, yang meninggal beberapa tahun yang lalu di Kuala Terengganu pada usia 100.

[ADS] Terima Email Dan Dapatkan $$$ Setiap Kali Membacanya !!!
[ADS] Malaysia Online Contest, Promotion & Earning Blog!!!
[ADS] Earn $$$ From Your Website With Adbrite!!!

Datuk Andika menceritakan bagaimana dia didorong dan dibiayai oleh Kerajaan British untuk menubuhkan cawangan UMNO pertama di negeri Terengganu, yang berada di Dungun.

Kerajaan Inggeris membenarkan UMNO untuk berkempen tentang Merdeka. Tetapi ketika orang-orang KMM melakukan perkara yang sama, Kerajaan Inggeris menahan mereka tanpa perbicaraan.

Ringkasannya, Melayu sudah bersatu sejak lama. Dan mereka bersatu untuk melawan Inggeris. Tapi Inggeris telah mencipta UMNO. Dan tujuan mencipta UMNO adalah untuk membahagikan orang Melayu dan membunuh KMM.

Strategi ini sangat pintar. Kerajaan Inggeris juga melakukan hal yang sama di Kerajaan Uthmaniyyah, sekiranya anda mempelajari sejarah Arab. Kerajaan Inggeris mencipta strategi yang luar biasa ini disebut 'pecah dan perintah'. Dan ia berjaya di seluruh tanah jajahan Kerajaan Inggeris.

Jadi, kepada Dr Mahathir, itu yang berlaku sebenarnya. UMNO adalah salah satu alat yang membelah belahkan Melayu. Dan, lebih buruk lagi, UMNO memecahbelahkan Melayu untuk menjaga kepentingan Inggeris dan menjadi "anjing lari" Inggeris. Dan sekarang UMNO membicarakan bahawa pembangkang telah memecahbelahkan Melayu?

Biarkan Profesor Sejarah Khoo Kay Khim membuktikan saya salah.


Artikel Asal: malaysia-today.net

You can copy my articles but please link it back to my blog. Thanks ;)
Share this page with your friends? Tweet it or share it...! ;)

Submit your articles? Want to become one of the translators? or even sponsor me? please email to gomalaysian@gmail.com

http://www.emailcashpro.com


Sponsor Links


4 comments

 1. Anonymous // January 29, 2010 at 1:18 PM  

  anjing lari=anjing upahan rasanya

 2. Malaysian // January 29, 2010 at 6:34 PM  

  Haha, mungkin itu satu terjemahan yang baik!

  Nak jadi penterjemah? email gomalaysian@gmail.com

 3. AzamDean // February 1, 2010 at 6:33 PM  

  sungguh aku ni PAKATAN..tapi aku tak ske ngn si bangsat RAJA PETRA ni..dah lah murtad...anak lak pencilok..bagi aku die ngn najib bole jadi adik beradik.. hahahahhaha

 4. Malaysian // February 2, 2010 at 1:28 AM  

  @Azam

  Mungkin kamu hendaklah baca semua artikelnya dan menilai bukannya memahami RPK melalui media masa.

  Namum semua itu pandangannya, sudah pasti kamu boleh bersetuju atau membantah tulisannya.

Recent Posts