Loading...


Aku tidak melihat kejayaan mendapat 15 kerusi itu sebagai kejayaan Pakatan, sebaliknya kejayaan DAP. Pas dan PKR akan terus merudum sekiranya politik mereka masih lagi politik lama, dan enggan berubah...

MSK

Riuh rendah tentang PRN Sarawak sudah habis. Sekarang, masing-masing sudah mula bercakap tentang PRU 13. Tak habis-habis dengan pilihanraya. Itu lah politik. semuanya tentang kuasa dan kuasa hanya boleh diperolehi melalui pilihanraya selagi rakyat percaya bahawa pilihanraya mampu mengubah kerajaan.

Aku tak percaya bahawa pilihanraya mampu mengubah kerajaan. Dan dalam pilihanraya umum ke 13 yang akan datang juga tidak akan mampu mengubah kerajaan kalau mengharapkan struktur Pakatan Rakyat yang ada hari ini.Aku percaya, pilihanraya tidak akan mampu mengubah kerajaan, tetapia apa yang akan berlaku selepas pilihanraya akan membantu mengubah kerajaan.

Dalam satu artikel di Malaysian Insider, Raja Petra bercakap tentang ‘hung parliament’. Teori ini lebih menarik kerana ikut perkiraan aku, ianya besar kemungkinan akan berlaku.

Semasa pilihanraya Sarawak, aku tidak berminat dengan keputusan pilihanraya. Dari awal aku sudah meramalkan bahawa Pakatan Rakyat hanya mampu memenangi tidak lebih dari 20 kerusi. Dan ramalan itu betul. Bahkan Pakatan Rakyat mendapat lebih sedikit, dengan hanya memenangi 15 kerusi.

Dalam tulisan awal, aku lebih berminat dengan penyertaan begitu ramai calon bebas, dan juga perlawanan tiga penjuru dengan SNAP, yang mana akhirnya, PKR bukan saja bermusuh dengan BN, malah bermusuh dengan SNAP. Hasilnya, BN menang besar.

Aku tidak melihat kejayaan mendapat 15 kerusi itu sebagai kejayaan Pakatan, sebaliknya kejayaan DAP. Pas dan PKR akan terus merudum sekiranya politik mereka masih lagi politik lama, dan enggan berubah.

Setahun selepas PRU 12, Merdeka Center membuat kajian tentang sokongan pengundi dan membentangkan hasil kajian di Caring Society Complex, Pulau Pinang. Dalam pembentangan tersebut, Suffian Ibrahim memberitahu bahawa 18% daripada mereka yang mengundi Pakatan semasa PRU12 telah meninggalkan PR kerana menganggap PR dan BN sama saja. Dari sejumlah 18% ini, 5% kembali menyokong BN, manakala 13% lagi duduk atas pagar.

[ADS] Terima Email Dan Dapatkan $$$ Setiap Kali Membacanya !!!
[ADS] Malaysia Online Contest, Promotion & Earning Blog!!!

Tiga tahun selepas PRU 12, jumlah yang duduk atas pagar ini semakin lama semakin membesar. Mereka yang tidak puashati dengan Pakatan dan BN semakin ramai. Kesan daripada rasa tak puashati ini menyebabkan tumbuhnya parti-parti kecil. SNAP, SAPP, HRP, KITA, PRM, PSM, UBF. Ini adalah parti-parti yang anti-BN dan pro-PR. Setakat mana kekuatan mereka belum dipastikan, tetapi sekiranya mereka bergabung, sudah tentu ia akan menghasilkan kekuatan ketiga selepas BN dan PR.

Dalam satu kajian yang dibuat tahun lepas, jumlah mereka yang tidak puashati terhadap BN dan PR ini sudah meningkat kepada 28%. Dan dengan tertubuhnya MCLM, maka usaha-usaha untuk menyatukan parti-parti kecil ini bermula.

Panggillah apa nama pun terhadap mereka ini, tetapi aku lebih suka menamakan mereka sebagai kuasa ketiga. Dan kemungkinan mereka akan menjadi kuasa penentu tentang siapakah yang akan memerintah negara selepas PRU 13 nanti.

Katakanlah, PR mampu meningkatkan jumlah kerusinya dari 81 yang dimenangi pada 2008 kepada 100. Apabila ini berlaku, bermakna BN juga akan kehilangan beberapa kerusi dan katakanlah BN juga menang 100. Manakala sebanyak 22 kerusi lagi dimenangi oleh parti-parti nyamuk ini. Siapakah yang akan berkuasa?

Kearah manakah Kuasa Ketiga ini akan pergi? BN atau PR?

Baca selebihnya @ http://www.malaysiatimes.my/2011/04/27/pru-13-senario/
You can copy my articles but please link it back to my blog. Thanks ;)
Share this page with your friends? Tweet it or share it...! ;)

Submit your articles? Want to become one of the translators? or even sponsor me? please email to gomalaysian@gmail.com

http://www.emailcashpro.com


Sponsor Links


0 comments

Recent Posts